• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Архимандрит Никанор разкри как трябва да станем по-добри!

Януари 10
17:00 2021
A+ A-
2337 прегледа

Обръщаме ли се към вярата във времена на изпитания и можем ли да бъдем човеци, без да съдим ближните си? За пътя от светския живот към духовната обител и силата на християнството в условия на глобализация разказва архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир - Св. Козма и Дамян.

„Денят, в който не си направил поне едно добро дело, е загубен ден. Трябва да имаме нещо, с което да сме допринесли на ближния. Дори да бъде една усмивка, когато го срещнем или утешителна дума, когато скърби. Трябва да помагаме на близките си. Да не критикуваме, да не завиждаме, да не злорадстваме”, каза архимандрит Никанор в предаването "Неделята" по Нова телевизия.

Смисълът на тези думи добива повече тежест, защото идват от душата и сърцето на човек, загърбил светския живот, излязъл от меката на парите и скъпите костюми, за да служи на Бог и на хората. Игуменът преди работел в световния финансов център „Уол Стрийт“.

„Когато дойдох в тази обител, нямаше асфалтов път. Нямаше как да се дойде с кола, ако завали. Единствения начин да се издържа Братството бяха градините и животните, които имахме”, сподели игуменът.

На въпрос дали вярата ни помага по време на пандемия, той отговори следното: „Трябва да кажа, че от една страна тази пандемия помага хората да преосмислят начина си на живот. Те осъзнаха, че има край. Много от тях намериха пътя към храма”. Игуменът е от хората, които вярва, че вирус има.

„Това, което се говореше, че в храма няма зараза не е вярно. Защото Господ сам казва „царството не е на този свят. Тук има и болести, и страдания. Нямаме никакво основание да смятаме, че има някакъв богословски обоснован аргумент, който да каже, че вярващите са особено защитени от вируса”, коментира той.

Понякога обаче силната и чиста вяра прави чудеса, признава отец Никанор.

„Действително съм слушал с ушите си и съм виждал хора, които са свидетелствали, че така с приемане на водата от аязмото са се изцелявали от различни болести”, каза още игуменът.

Освен чудесата обаче, манастирът пази и други тайни от времето преди демокрацията. Тогава манастирът бил снимачна площадка за филм по времето на социализма.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*