Невероятно вкусен сладкиш за есента! (РЕЦЕПТА)

https://mreja.bg/novini/neveroyatno-vkusen-sladkish-za-esenta-recepta/92378 Mreja.bg
Невероятно вкусен сладкиш за есента! (РЕЦЕПТА)


Е сента вече напомня за себе си, но вместо да страдате за отиващото си лято, я посрещнете с вкусен ябълков сладкиш. 


Нормандски ябълков пай


За тестото:
260 г брашно
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
120 г пудра захар
160 г меко масло
0.5 яйце
1 лимон
настъргана кора


За пълнежа:
3 ябълки 
50 г кристална захар


За желираната глазура:
2 листа желатин
170 мл калвадос
50 г захар
140 г конфитюр от кайсии


За тестото сипете брашното на плота и го посолете. Направете кладенче в него и сипете останалите продукти вътре. Постепенно омесете гладко и меко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.


Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги със захар.


Намаслете добре дъното и стените на форма за пай с къдрави стени. Разточете леко тестото и го разстелете с ръце върху дъното на формата. Отгоре подредете резените ябълка, под формата на ветрило - отвън навътре, като добре ги натискате надолу. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 1 час.


За глазурата накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка смесете останалите продукти и ги оставете да заврат. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин. Разбъркайте и прецедете глазурата през цедка. Охладете я, като я поставите в студена  водна баня. Извадете поизстиналия пай от формата и го намажете с глазурата.

Съвет: За деца пригответе пая вместо с калвадос с ябълков сок.

Източник: https:www.vesti.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.