Приготвена с воден лук от с. Реселец
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Нарича се лютика, защото вкусът ѝ е леко лютичък от използвания в нея лук, а е северняшка, защото се приготвя със специалния воден лук, който се отглежда единствено и само в с. Реселец, намиращо се в Северозападна България”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
10 прясно изпечени чушки, 1 неголяма глава воден реселенски лук, 1 ч.ч. натрошено зряло сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 4 сварени яйца, 1 щипка нарязан магданоз, 3 с.л. олио, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме лука на едро и го слагаме в дълбока глинена паница. Посоляваме го и го накълцваме до пълно омекване.
Добавяме обелените и накъсани на ивици чушки. Накълцваме и тях. Прибавяме натрошеното сирене, намачканите с вилица яйца, млякото, нарязания магданоз и олиото. Посоляваме лютиката на вкус и я разбъркваме с дървената лъжица.
Консумираме я като основно ястие и е задължително до нея да подсигурим топла и прясно изпечена питка с хрупкава коричка, която ще направи удоволствието от хапването на лютичката двойно.
Източник: https:www.24chasa.bg