Мрежа

Мария Каранедева – Кока-Кола ХБК: Успешният мениджър е смел, любопитен и честен

429

За бъдещето на младите професионалисти и пътят, който трябва да извървят, си поговорихме с Мария Каранедева, мениджър „Национални ключови клиенти“ в Кока-Кола ХБК България. Освен ръководител на екип в компанията, Мария се ангажира с предизвикателството да е ментор в инициативата Youth Empowered, като подпомога и вдъхновява младите хора, за да стартират успешно професионалния си път. Още вдъхновяващи и интересни хора ще споделят своите истории в третото поредно издание на събитието „Жадни за знание“, част от инициативата Youth Empowered, отличена като най-успешната младежка инициатива в Системата на Кока-Кола за 2018 г. На 21 ноември в клуб „Перото“ в София ще говорим за възможните и невъзможните мечи и смелостта да ги следваш.

– Като мениджър в екипа на Кока-Кола ХБК, ти си и ментор в младежката инициатива Youth Empowered. Какви качества трябва да притежава един бъдещ мениджър?

– На първо място смелост- това за мен е универсалното качество, което движи света напред. Смелостта е предпоставка да опитваш, да променяш, да учиш. Следва любопитство – към новото, непознатото, невероятното. И разбира се честност – спрямо екипа, колегите, клиентите и най-вече спрамо теб самия. Всичко друго се придобива постепенно с опита и рутината.

– Пред какви предизвикателства се изправят младежите в началото на своя кариерен път?

– Най-голямото предизвикателство са всички възможности, които имаш в началото на своята кариера и индентифицирането на една от тях като посока за развитие. Разликата с предишните поколения е, че сега изборът не определя остатъка от живота ти, а е просто една от много крачки, които следва да се извървят, за да се превърнеш в професионалист. Специализацията отдавна не е мантра. Всеки следващ кариерен избор трабва да води към поредния пласт от обогатяване, което да ни прави по-добри професионалисти и по-добри човеци.

– Трудно ли е за жените в бизнеса и как компании като Кока-Кола подкрепят младите момичета, за да се стремят към реализация като бизнес лидери?

– На мъжете им е по-трудно! (смее се) Жените са с вроден набор от способности да се справят с всичко. Единственото, което им е трудно, е да вярват повече в себе си и във възможностите си. А на въпроса как Кока-Кола подкрепя младите момичета ще отговоря, че и момичетата и момчетата в нашата компания са с еднакви възможности за реализация. В компанията отношението към работата, ангажираността към общите цели и ценности, както и стремежът към развитие са предпоставките за реализация на бъдещите ни лидери. А именно днешните ни лидери са хората, които вярват, че трябва да предадат наученото нататък. Правим го вече три години, като част от програмата ни Youth Empowered, в чието сърце стои стремежът на нашите колеги да подпомагат млади хора в техните първи и не чак толкова уверени стъпки по кариерния път. През 2019 г. за първи път се включих в програмата като ментор и за мен това е начин да бъда полезна със собствените си знания и опит – да вдъхновявам и да бъда опора на момичета и момчета, които се лутат и търсят своя път и рецепта за успех.

– По какво се различават предизвикателствата днес от тези в началото на кариерата ти?

– Днес отговорностите ми са по-големи, но решенията вземам по-лесно и по-бързо. В началото на кариерата ми беше точно обратното. Тогава огромният набор от информация и неизвестни ме затрудняваше. Сега комплексността е ежедневие – горивото на моя ден.

– Ако можеше да дадеш съвет на по-младото си „аз“ още преди началото на своята кариера, какъв би бил той?

– Няма невъзможни неща. Няма заключени врати. Няма нерешими проблеми. Всеки изминал ден ставаш по-добър: по-добър човек, по-добър приятел, по-добър професионалист. Важен е прогресът.

– Какъв е твоят съвет към стартиращите кариерния си път?

– Да са смели, любопитни и да не изневеряват на себе си. Да поемат рискове, да преследват мечтите си и да дават, преди да очакват да получат. Такива и още други полезни съвети младите хора ще могат да получат на третото от серията събития „Жадни за знание“, които организираме. През ноември в София ще съберем вдъхновяващи млади хора от България, които ще споделят своите идеи, мисли и мотивация за това как непрекъснато да изграждаме себе си като професионалисти и личности.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.