• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Учени разработиха молекулярна сонда за осветяване на рака

Юли 14
14:33 2019
A+ A-
32 прегледа

Специалисти от Кралския колеж за хирурзи в Ирландия са разработили нова флуоресцентна молекулярна сонда, която осветява рака, съобщава "Сайънс дейли".

Учените се надяват, че технологията ще може да се прилага успешно при операции, позволявайки на хирурзите да отстраняват туморите, без да засягат здрави тъкани.

По-рано разработените флуоресцентни молекулярни сонди са възпрепятствани от флуоресценцията на някои естествено срещани молекули в човешкото тяло. Поради тази причина на сондите им е необходимо известно време, за да осветят тумора. С новата разработка този проблем отпада, информира БТА.

Специалистите описват сондите като "био-отзивчиви" флуорофори, които работят в инфрачервената област на спектъра и могат да се включват само когато достигнат тумор. С тяхна помощ хирурзите ще могат по-уверено да проследяват границите на злокачественото образувание.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*