• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Росица Обрешкова пред "168 часа": На Ламбо не му се умираше и не му харесваше старостта

[Dec] 04
21:00 2019
A+ A-
10086 прегледа

Никога не се сърдеше, като помагаше, не търсеше отплата, казва племенницата на Стефан Данаилов

Когато отива да поръча печено прасе, целият ресторант козирува на майор Деянов, а готвачът се провиква: Това е Емил Димитров!

"Той имаше планове, имаше мечти. Не му се умираше. В един момент пожела да се върне на сцената, която толкова обичаше.

Искаше да се сбогува с публиката,

да обиколи театрите, но това не се случи. Самата старост, която отрежда на човек да грохне и да бъде зависим от някого, на него не му харесваше. Той беше с невероятна енергия и живец."

С тези думи пред "168 часа" племенницата на великия Стефан Данаилов описа последните мигове от живота му.

"Това е закодирано в актьорството. Когато ти остава малко, просто искаш да свършиш на сцената", коментира пред вестника дългогодишният директор на Киноценър "Бояна" Иван Попйорданов. Това се потвърждава и от самия Ламбо, който дни преди да почине, запалил цигара в реанимацията. Росица Обрешкова му казала: "Вуйчо, моля те, недей, ти още не можеш да ходиш", а той отвърнал: "Разрешиха ми. Гледай си работата, аз няма да проходя иначе, ако не се кача на сцена. Оня ден разбрах, че умирам. И като ми стана смешно, и така се смях. И сега вече ми е много забавно."

Дните във ВМА са най-тежките както за Мастъра, така и за близките му. Причината е, че въпреки песимистичната прогноза никой не можел да повярва, че Ламбо е на прага на смъртта.

"За нас беше огромен шок - казва племенницата му. - Тогава медиите малко прекалиха. Не беше честно, защото

ние не знаехме, че диагнозата е толкова тежка

Той имаше сериозен кръвоизлив в белия дроб с много насъбрана течност. Затова едва дишаше. Лекарите успяха да го стабилизират, за известно време беше в съзнание. Първото нещо, което попита, беше кога са му представленията. Аз излъгах подло и му казах, че сме свалили само едно."

Въпреки усилията на медиците Стефан Данаилов си отиде от този свят на 27 ноември, а след 5 дни бе поклонението му. То събра стотици хора, които въпреки студа се бяха наредили на опашка и търпеливо чакаха да кажат последно сбогом на Мастъра.

“На поклонението видях целия български народ,

който дойде да се прости с него - споделя Росица Обрешкова. - Имаше изключително много хора. Това бе потресаваща гледка. Освен колеги, приятели, роднини и студенти имаше и много непознати разплакани лица. Къде ли ги е срещнала съдбата, дали са се влюбвали в него, или просто е казал една добра дума, не знам. Но това показва колко много добър човек е бил."

За щедростта и златното сърце на големия актьор може да се говори с години.

"Нямаше как да не го обичаш - категорична е племенницата му. - Той на любовта отвръщаше двойно. Никога не натоварваше с негативи. Никога за тези години

не съм го видяла да се разсърди на някого

Ядосваше се, разбира се, но го преминаваше с лекота и някак с намигане. Много се радваше на успели хора, защото обичаше света, киното, театъра, колегите си, студентите си.

Някак си имаше един много фин възторг за всичко наоколо. Пословичното му помагане обаче беше, без да иска отплата. Той бе неповторим, феномен. Няма мярка, в която да го поместя."

Всички тези качества помагат на Мастъра да стане любимец на хората още докато е млад актьор, а талантът му оставял без дъх всички.

"Стефан е икона, която влезе във всеки български дом - допълва бащата на Чочо Попйорданов - Иван. - Докато се запознаем в средата на 60-те години, той вече имаше десетина роли в киното. И до 80-те нямаше филм без него и винаги беше в главната роля. Дори сега се замислям как е успявал да се превъплъти в толкова много персонажи. Притежаваше една особена концентрация, но

не знам как му е стигало денонощието за всичко

Сега като погледна ролите му в киното и в театъра, не мога да си обясня как го е правил."

За кратко това професионално познанство между двамата преминава в силно приятелство.

В каква е превърната къщата на Мария и Стефан Данаилов, защо той и цяла банда актьори се местят всяко лято на Царево и какво са щурите им преживявания, сред които на Ламбо се налага да стане кум на сватба, четете тук.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*