• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Патриотите пожелаха да национализират лотарията. Икономисти: Комунизъм!

Януари 16
20:09 2020
A+ A-
12 прегледа

Хората на Валери Симеонов за втори път атакуват Закона за хазарта

 ВМРО даде знак, че акцията им е самостоятелна

Лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. Такова предложение за промени в Закона за хазарта са внесли в четвъртък “Обединени патриоти” начело с Валери Симеонов в деловодството на парламента.

Това не е първият опит на Симеонов и депутатите му да изменят Закона за хазарта. През 2018 г. те предложиха лотарийни билетчета да се продават само в специализирани пунктове. Предлагаше се и да се ограничи рекламата по телевизията особено в тв шоута, показващи спечелилите с чекове в ръка. Причината бе, че това подтиква хората към хазарт. Текстовете на проектозакона обаче и до ден днешен не са минали през една от ресорните комисии - по бюджет и финанси.

Новият законопроект предвижда още органите за управление на тотото да се назначават съвместно с министъра на младежта и спорта и този на финансите. Мотивът на вносителите е, че така по-добре ще се гарантира, че те са финансово отговорни.

Предлага се още лотарийни билетчета и “други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри” да не се продават в търговски обекти, които са в близост до учебни заведения.

В мотивите си вносителите се позовават и на законово уреденото правило, че от приходите за хазарта трябва да се заделя за спорт. В момента обаче такива пари в хазната влизали само от спортния тотализатор - 27% от печалбите му, не и от останалите хазартни оператори, посочват вносителите. Според Симеонов и депутатите съвносители именно с тези промени щели да влязат повече пари в хазната, които да отидат за спорт и изграждането на нови спортни бази.

Ако законът се приеме, то лицензите за организиране на лотарийни игри на обектите извън закона ще се прекратят до три месеца от влизането му в сила. Предвижда се печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяването на игрите, да се дават до 30 юни 2021 г. или да се сключи договор между фирмата и спечелилия.

В срок до 30 дни от влизането на закона в сила организаторите, чиито лицензи са прекратени, трябва да преведат на Държавната комисия по хазарта “безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент”.

Под законопроекта са подписани само депутатите от партията на Валери Симеонов - НФСБ. От другата партия в патриотичната формация - ВМРО, не пожелаха да коментират промените и дадоха да се разбере, че акцията е самостоятелна. От ГЕРБ също отказаха коментар по законопроекта, като обясниха, че той не е съгласуван на коалиционен съвет.

Емил Хърсев, финансист:

Позицията ми е принципна - за нито един сектор, с изключение на естествените монополи, идеята да има държавен монопол и изобщо да са държавни не е добра. Да не кажа нещо повече. При лотарията не виждам и естествен монопол, има си правила, има си конкуренция, който няма пазар, си отива сам. 

Красен Станчев, икономист:

Забелязвам, че напоследък има една вълна за одържавяване, това е напълно в границите на въображението. Който го е поискал, го съветвам да прочете Комунистическия манифест, глава първа. Ако не се лъжа, точки 8 и 9 са одържавяване на инфраструктурата и на фирмите. Иначе проблемът с този сектор е неговото данъчно облагане, заради което предполагам идва идеята. То е сложно, защото трудно се виждат приходите и разходите, особено като излезе в интернет. Но решението, каквото и да е то, е другаде, а не в одържавяването.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*