• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Община Несебър кандидатства за финансиране с цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност - Старинен град Несебър

Август 23
17:02 2019
A+ A-
5289 прегледа

Община Несебър е разработила и кандидатства с цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност - Старинен град Несебър.

Концепцията и обектите включени в нея ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане сред гражданите и след приемането и в окончателен вариант и съгласуване от НИНКН ще се пристъпи към кандидатстване пред Финансовия посредник.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров входира в Общински съвет докладна записка за кандидатстване по Приоритетна ос 6 на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. за комбинирана подкрепа с финансови инструменти и безвъзмездна финансова помощ за проект „Световна недвижима културна ценност - Старинен град Несебър“. Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи Старият град Несебър е класифициран с категория археологически резерват със световно и национално значение, включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство, което го прави допустим за подпомагане по настоящата процедура, а максимално допустимата стойност на един проект от категория „световно значение“ е 19 558 300 лв.

Идеята на общинското ръководство е да се обхванат всички паметници на културата, допустими за интервенция, които имат нужда от реставрация и консервация, като на този етап изготвената концепция включва следните обекти: крепостни стени в западната част на полуострова, западна порта; южна крепостна стена, зоната на известния сред жителите на Несебър "амфитеатър", откоси на терена , подпорни стени и тераси от източната страна на града , околната среда на църква"Св. Йоан Алитургетос"; ранновизантийски терми /V-VI век/; водоснабдителна система – цистерна и подземни галерии-коридори /V-VI век/; църквата "Христос Пантократор"; църква "Архангел Михаил и Гавраил"; църква "Св. Климент"; църква "Св. Богородица Елеуса"; църква "Стара Митрополия"; църква "Свети Димитър"; църква "Св. Тодор"; къща Димитър Москоянов /Етнографски Музей/; чешма при Старата Митрополия; вятърна мелница на провлака; вятърна мелница до църква "Елеуса"; подмяна на всички асфалтови настилки по улиците на Старинен Несебър с каменна настилка; преместваеми обекти "Базар и парково пространство".

Обектите, с които ще се кандидатства по програмата са внимателно избрани на основание изводите и мерките за поддържане, реставрация и консервация, и опазване на ценността от докладите на отговорните институции - НИНКН и МК, както и приоритетите на общинския план за развитие 2014 - 2020 г. , в който са заложени всички конкретни мерки за развитието и управлението на Община Несебър.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*