• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност, ще има справедливост (Обзор)

Февр. 01
21:27 2020
A+ A-
4059 прегледа

Разбиха банда грабители на магазини и бензиностанции, издирват Компира, Кашона, Къртача и Малкия Бобе

“Обявяваме война на битовата престъпност. Тези, които крадат, грабят, убиват, изнасилват, тормозят възрастните хора, ще се сблъскат със закона и ще бъдат изправени пред българския съд. Ще получат това, което заслужават. Започват операции в цялата страна. Това е кампания. Ще бъдем безкомпромисни", заяви главният прокурор Иван Гешев в събота от ромското гето в столичния кв. “Христо Ботев”. Там МВР разби престъпна група от 5-има души, които в последните седмици ограбиха две бензиностанции. Освен това са грабили магазини и са крали автомобили (виж по-долу).

“Наскоро в Галиче обещах, че държавата ще свърши това, което отдавна трябваше да бъде направено. Има заповед от мен за операции по битовата престъпност. Запознати са прокуратурате в страната и МВР. създадена е организация. Показахме го с телефонните измами. Намаляха с 60%. Те са сегмент от битовата престъпност. До няколко месеца кражби, грабежи и всички останали престъпления ще намалеят драстично”, каза Гешев.

“По случая с разбитата група от петимата грабители колегите от СДВР и националната полиция работиха 2 седмици денонощно. Важно е такива случаи да се решават бързо. Има и превантивен ефект, ако някой мисли, че ще му се размине”, каза вътрешният министър Младен Маринов, който също беше в кв. “Христо Ботев”. Освен заради разбитата банда, хваната по време на поредния грабеж, МВР проверява цял ден бандитите с досиета от гетото, заложните къщи и изпълнението на мерки за неотклонение.

“Правим това, за да могат хората да живеят спокойно и да не страдат от този бич битова престъпност. Трябва да е ясно, че и това време свършва. Държавата е длъжник на своите граждани и е време да плати дълга си към тези хора, защото те ни плащат заплатите. Моята заплата например е голяма. Дават ми я хората и аз трябва да си я заработя. Всеки, който върши престъпления, ще бъде изправен пред закона, без значение дали е неграмотен и социално слаб, или е милиардер. Но тази борба не е само на прокуратурата, МВР, ДАНС... Има безброй други институции. Не можем да решим проблемите с образованието, с безработицата... Можем да сме безкомпромисни към извършителите на престъпления”, категоричен е Гешев.

Конкретният повод ръководителите на прокуратурата и МВР да дойдат в кв. “Христо Ботев” са 5-има закоравели бандити от група за грабежи, сформирана наскоро.

На 17 януари маскирани влязоха в бензиностанция на “Ботевградско шосе”, заплашиха с оръжие продавачката и отмъкнаха 1000 лв. Няколко дни по-късно по същия начин е обран и друг обект за гориво до Казичене. Маскираните разбили задната врата към склада и нахлули вътре. След това се насочили към служебния вход и изкъртили вратата с щанга. Нападнали касиерката в гръб. Набили я, за да не натиска паникбутона. Задигнали касата с над 10 хил. лв. и стекове цигари. Още тогава било ясно, че нападателите са едни и същи. Криминалистите бързо влизат в следите им. Това са 5-има роми. Атакувани са от полицията, докато опитват да оберат поредния магазин. Когато видели полицаите, ромите се опитали да ги прегазят с колата си. Започнало преследване. Един от тях е арестуван, другите четирима са избягали, но ще бъдат заловени скоро, каза главен инспектор Петър Петров, шеф на сектор “Грабежи” в столичната полиция.

Издирваните са Христо Станиев-Малкия Бобе, Иван Борисов-Къртача, Бисер Шопов-Кашона и Тони Георгиев-Компира.

“Вършили са престъпления в София, областта и чужбина, за което са получили наказания”, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*