• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

600 км по пътя на мощите на св. Иван Рилски - българския “Ел Камино”

Юли 31
05:00 2019
A+ A-
4674 прегледа

- Жега, рани, умора, но и силна вяра крепят поклонниците в похода “Светият път”

- Във вторник пристигнаха в Рилския манастир, за месец са посетили 50 храма

- Навсякъде хората ги посрещат с хляб и сол, гощават ги с местни ястия  

“Всеки може да издържи и да премине по дългия маршрут. Стига да има силна вяра, защото св. Иван Рилски ни закриля. Все още сме малко истински вярващите хора, някои ни се чудят, но надеждата ми е, че ще ставаме все повече. Православен християнин съм и участвам в похода, за да усетя духовната благодат.”

Това казва 61-годишният сервизен техник Димитър Цонков от София, един от участниците в поклонническия пешеходен поход “Светият път”, който премина по маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на Св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир.

Походът се организира,

за да се

отбележат 550 г.

от връщането

на мощите

на светеца в Рилската света обител през 1469 г. Монашеската процесия тогава е водена от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и презвитер Йоан от Белчин.

На 1 юли група от двайсетина ентусиасти тръгнаха от Велико Търново, а на 30 юли пристигнаха в Рилския манастир, като извървяха около 600 км.

За първи път се организира такъв поклоннически поход, идеята е след време той да се превърне в българския “Ел Камино”, казва ръководителят Евгени Коев. Маршрутът в Испания е бил преминат от един епископ, за да се поклони пред мощите и гроба на св. Яков.

“В България цяла монашеска процесия с мощите на св. Иван Рилски е извървяла половината българско землище по време на турското робство. Този път прокарва един духовен гръбнак между старата ни историческа столица Търново и духовната ни столица Рилския манастир”, допълни Коев.

Идеята за поклонническия поход се зародила преди 3 г. от група общественици във Велико Търново по инициатива на Евгени Коев и Паскал Пиперков. Сформиран е Национален инициативен комитет за отбелязване на 550 г. от пренасянето на мощите на светеца с председател проф. д-р Пламен Павлов, в който участва активно и кметът на Търново Даниел Панов, а благословията е дадена и от Светия синод.

На 1 юли основната група бе изпратена с тържество от Велико Търново. Преминава през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница до Рилската света обител. В отделните пет етапа от прехода към нея се присъединяват още много хора, които извървяват части от маршрута.

“Много тежко ни

беше в жегите,

когато трябваше да вървим по напечения асфалт. Друго изпитание бе преминаването през поля с високи треви колкото човешки ръст. Пришки по ходилата, рани, умора - всичко имаше по време на прехода, но вярата ни помогна да достигнем до крайната цел”, казват участниците. Във всички населени места, откъдето са преминали, ги посрещнали с хляб и сол, музикална програма, местните ги гощавали с вкусни ястия. Групата е посетила над 50 църкви, манастири и параклиси по пътя си. “Това не е просто пешеходен преход, а поклоннически. Спираме във всеки храм, слушаме разказ за неговата история, зареждаме се с вяра и това ни дава сили да продължим”, казват участниците.

Духовният им водач е 36-годишният отец Давид от Велико Търново. Участва с благословията на митрополит Григорий и приема задачата си като послушание. “Преди 6 г. бях ръкоположен за свещеник. Досега не съм правил такива дълги преходи и нямах опит, но слава на Бога, стигнахме до крайната цел. Всичко беше нормално по пътя, разбира се, имаше леки наранявания, но това за такъв дълъг път е естествено. Най-хубавото е, че

при това

изпитание на духа

усещаш Божията

милост

и благодат, а вярата в закрилника на българския народ св. Иван Рилски ни даваше сили да продължим”, казва отец Давид. Расото му отдавна е загубило черния си цвят. Силните слънчеви лъчи буквално са го изпекли. “Ето това е истинският му цвят”, показва с усмивка вътрешната част на расото свещеникът.

“Невероятно добър духовник е. Може би и заради него съм тук. Помагам му в църквите, където служи - “Св. Мина” и “Св. св. Константин и Елена”, казва 32-годишният счетоводител Богдан Маринов от Велико Търново. Той работи в счетоводна къща, управителката без проблем го пуснала в отпуск, за да участва в похода.

“По цял ден работя зад бюрото, досега не съм правил такива дълги преходи и усещането е неописуемо. Мисля, че св. Иван Рилски ми помогна да издържа. Без Божията помощ нямаше как да се справя”, допълва Богдан. В тефтер си води своеобразен дневник на всекидневните преходи. Описва през кои населени места е минал и кои храмове е посетил.

Групата си има и домашен любимец.

С поклонниците е

и 5-годишното

куче Годрин

от породата българска овчарка. Води го 62-годишният Иван от Самоков. Мъжът е бил енергетик, сега е пенсионер. От дете е запален планинар. Наскоро е минал най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България - от връх Ком до нос Емине.

“Реших, че ще участвам в похода, защото все пак се казвам Иван и св. Иван Рилски е и мой закрилник”, обясни самоковецът. Казва, че имало няколко младежи, които са се отказали заради рани по краката. Били спортисти, купили си нови скъпи туристически обувки, но се наложило да напуснат групата.

По време на прехода участниците са

спали в

манастири, къщи

за гости, често и

на палатки

“Досега дъжд не ни е валял нощем. Случи се само последната вечер, когато бяхме на палатки по пътя за Рилския манастир. Доста хора се поизмокриха, защото палатките им пропускаха, но все пак бяхме в края на маршрута и не е фатално”, казаха от групата. Обемистият багаж се транспортира с кемпер, шофиран от Веска Тодорова. Хората обаче носят на гръб тежки раници с вода, храна, дрехи, аптечки за първа помощ.

В последните дни настроението в групата е

помрачено от

смъртта на

77-годишния

бай Коста

Тръгнал с всички още от първия ден. Бил запален и трениран турист. Често обаче се отклонявал от маршрута, поемал по свои си пътечки, заради това на няколко пъти го предупреждавали да спазва правилата или да се откаже. В събота вечерта изчезнал в района на радомирското с. Дрен, а на другата сутрин го открили мъртъв край пътя преди селото.

Всяка година се организира подобен преход на части от пътя, но единствено сега “Светият път” премина по маршрут, максимално близък до този, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*