• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

София ще бъде домакин на процеса "Акаба" през 2020 г. (Снимки)

[Oct] 13
16:32 2019
A+ A-
6027 прегледа

Домакинството на процеса "Акаба" през 2020 г. ще бъде в София. За това се договориха кралят на Хашемитско кралство Йордания Абдула Втори и българският министър-председател Бойко Борисов, който днес е на посещение в Аман, съобщи премиерът ни на Фейсбук страницата си.

Процесът "Акаба" е иницииран през 2015 г. от крал Абдула Втори за укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

На 4 юни 2018 г. премиерът Бойко Борисов участва в Процеса "Акаба", който за пръв път се проведе извън Йордания - в албанската столица Тирана.

До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Холандия.

Българският премиер изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона. "Високо ценим вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", каза Бойко Борисов.

Двамата лидери оцениха високо сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция. Изразено бе и желание за разширяване на ползотворните отношения между България и Йордания в областта на отбраната.

По време на срещата бе подчертано, че през изминалата година бяха отбелязани 50 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, което е добър повод да се даде нов импулс на сътрудничеството в сферите от общ интерес.

Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания казаха, че има добро двустранно сътрудничество в сферата на туризма и опазването на културното наследство. Неговият потенциал ще бъде широко разгърнат с подписването на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Йордания.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*