• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Палеонтолози откриха фосили от необичаен вид месоядни динозаври в Австралия

Февр. 01
12:44 2020
A+ A-
6888 прегледа

Новооткрит динозавърски фосил навежда на мисълта, че необичайни месоядни динозаври, наречени ноазаври, са живели в Австралия през средната и горната креда, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. 

Ноазаврите са двукраки месоядни динозаври с малко тяло и уникални особености на лицето. Най-едрите екземпляри са достигали дължина едва 2,10 метра, а телесното им тегло е било по-малко от 25 кг.

Фосили от ноазаври по-рано бяха открити на всички земи, които някога са били част от суперконтинента Гондвана, с изключение на Австралия. Сега учените знаят, че редките необичайни динозаври са се срещали и в Австралия.

След като установили, че откритата в мина за добив на опал в Нов Южен Уелс кост от врат е от ноазавър, палеонтолозите изследвали наново фосилизирана кост, намерена по крайбрежието на щата Виктория. Оказало се, че тя също е от ноазавър.

"Предполагаше се, че ноазаври са живели в Австралия, защото фосили от този вид динозаври бяха намерени на места, които са били част от суперконтинента Гондвана - заяви ръководителят на екипа Том Брум от университета на Нова Англия. - Рядко се откриват фосили от тероподи в Австралия, така че всяка подобна находка разкрива важни подробности за уникалната й едновремешна фауна."

След като в мина близо до град Лайтнинг ридж открили кост от врат, учените я сравнили с подобни кости от месоядни динозаври, за които се знае, че са живели в Австралия. Новооткритата кост се различавала от останалите, но била сходна с кости от вратовете на ноазаври.

"Това ни накара да изследваме отново костта от глезен на динозавър, открита през 2012 г. в щата Виктория - поясни Брум. - Тя е с около 20 милиона години по-древна от намерената край Лайтнинг ридж. Като използвахме същите методи, заключихме, че и тя е от ноазавър."

Досега фосили от ноазаври бяха открити в Южна Америка, Африка и Индия.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*