• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Лицензираните детски градини и училища са в публичния регистър на МОН

Септ. 20
15:23 2019
A+ A-
4428 прегледа

Министерството на образованието и науката поддържа публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който съдържа данни за държавните детски градини, за държавните и общинските училища, за държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, за специализираните обслужващи звена, за духовните училища, за частните детски градини и за частните училища.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за разпространението в публичното пространство на реклами на нелицензирани детски градини.

Достъпът до информацията в регистъра се осигурява чрез сайта на МОН и всеки заинтересован би могъл да провери и да се информира дали съответното детско заведение действително е частна детска градина, обясни министър Вълчев. Той каза, че вписването на частни детски градини в публичния регистър е съгласувано с процедурата, вписана в член 331 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Съгласно член 251, алинея 4 от ЗПУО, министърът на образованието и науката упражнява контрол върху дейността на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Детските заведения, регистрирани по Търговския закон и обучаващи деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, ако издават документ за завършена предучилищна подготовка, се наказват с глоба - с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева, информира министър Вълчев.

Той обобщи, че има регистрационен режим и публичен регистър, но може да се осъществява контрол само върху регистрираните институции в образованието. В повече случаи обаче не се ползва наименованието "детска градина", а се използва името "занималня". Затова родителите трябва да бъдат максимално предпазливи в избора на детска градина и да направят проверка за нея в публичния регистър на МОН, препоръча министър Красимир Вълчев.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*