• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Артисти от пет държави участваха в арт пленер “Павликени и света“

Юли 14
14:51 2019
A+ A-
33 прегледа

Темата за толерантността е в основата на провелия се за осма поредна година международен арт пленер “Павликени и света“. Изложбата с творбите на художници от Бразилия, Холандия, Германия, Япония и България бе открита от кмета на  Павликени инж. Емануил Манолов и посланика на Бразилия в България и Република Северна Македония Ана Мария Сампайо Фернандес. Седем дами – художници: Ренате Швейцер - Германия, Сумие Мацуе - Япония, Зиба Сахаби - иранка по произход, Мариане Смит –Холандия, Верена Фрейдрих - Германия, Кристина Родригес – Бразилия, и българските автори - Даниела Тодорова и Тодор Тодоров показаха свои произведения, арт инсталации и скулптури в изложбата. Те са в България по покана на фондация „Аматерас“, съорганизатор на пленера, предават от общината.

„Днес изкуството ни учи да проявяваме повече разбиране към околните. Виждаме тази освободеност на мисълта и в хартиените творби, и инсталациите в днешната изложба. Те ни вдъхновяват и ни отварят светогледа към нови идеи и мечти, каквато е всъщност и основната задача на изкуството – да стимулира въображението ни, да провокира размисъл и дебат, да внесе красота в ежедневието ни", каза при откриването инж. Емануил Манолов. По думите му пленерът има запазено място в културния живот на града и вече осма година показва значими творци пред публиката. 

За първи път тази година всички автори са създали и едно общо произведение. Те са работили заедно във фоайетата на НЧ „Братство-1884“, където е показана и изложбата. Общата им работа се казва „Толерантност, дипломация и култура“. 

В рамките на пленера бе организиран уъркшоп, в който художничката Сумие Мацуе показа японския начин за полагане на злато и сребро.

В Павликени бе прожектиран и филмът „Уважаеми Посланик“, който дава моментен поглед към личността и делото на бившия посланик на Бразилия в Париж Луис де Соуза Данташ, удостоен посмъртно с почетното звание Праведник на света при Мемориала на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим, за спасяването живота на повече от 1000 души, предимно евреи, които ги грози смъртна заплаха от нацисткия режим, като им дава визи. На живота и делото му е посветена и изложбата „Дон Кихот в мрака“, която също беше показана пред публиката в ПавликениИзточник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*