Мрежа

Харадинай: Щеше да е лош прецедент премиер да бъде предаден в Хага

0 1

Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай потвърди снощи, че днес ще замине за Хага, където трябва да бъде изслушан в Специалния съд за престъпления, извършени от бивши членове на Армията за освобождение на Косово /АОК/, предаде Танюг.

Харадинай каза, че е подал оставка, защото щеше да бъде „лош прецедент“, ако „премиер на една държава бъде предаден в Хага“.

„С това би се застрашил суверенитетът на Косово и аз не бих му причинил това“, каза Харадинай, предава БТА.

Премиерът на Косово подаде оставка на 19 юли, след като бе повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Харадинай бе съден два пъти в международния трибунал за военни престъпления, но получи оправдателни присъди и в двата случая.

Според косовската телевизия РТК Харадинай трябва да бъде изслушан в прокуратурата на Специалния съд в сряда.

Същия ден ще бъде изслушан и бившият говорител на щаба на АОК и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи. Още не е известно дали Красничи е призован като свидетел или като обвиняем.

Специалният съд за военните престъпления в Косово започна работа през 2018 г. и е натоварен да разследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Централата му е в Хага.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.