Мрежа

Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на европейската еврейска асоциация в Унгария

Той ще проведе среща с унгарския си колега Петeр Полт

1 643

Главният прокурор на Република България – Иван Гешев взе участие в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация.

Срещата се провежда в Будапеща, Унгария.

Форумът преминава под надслов: „Свободата на живот. Без омраза. Право на пълноценен живот“.

Представители на европейски и международни организации, на институции от държавите членки на Европейския съюз и научната общност обсъждат възможностите за противодействие на нарастващите нива на антисемитизъм и зачестилите опити за налагане на езика на омразата, поставящи под риск гарантирането на правата на гражданите с оглед тяхната етническа и верска принадлежност.

Общият ангажимент на всяка европейска държава да се противопоставя на проявите на антисемитизъм, които са несъвместими с основополагащите ценности на ЕС, обедини участниците в конференцията.

Председателят на Европейската еврейска асоциация – равин Раби Марголин благодари на представителите на държавите членки на ЕС за полаганите съвместни усилия за гарантиране правата и свободите на еврейските общности на Стария континент.

Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен подчерта ангажираността на страната му в осигуряването на среда, гарантираща правата на гражданите от еврейски произход, както и действията на властите по възпиране на проявите на антисемитизъм.
В рамките на дискусиите бе поставен акцент върху нуждата от съвместни действия на наднационално ниво.

В изказването си Михаел Фрайлих, депутат в парламента на Кралство Белгия, отбеляза важността от регламентиране на противодействието на антисемитизма в националните законодателства. Европа трябва да преследва проявите на агресия срещу еврейските общности, не просто като идеология, но и като криминално престъпление, базирано на етнически и религиозни причини.

Главният прокурор Иван Гешев изложи позицията на Прокуратурата на Република България за нулева толерантност към антисемитизма и проявите на език на омразата пред председателя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин. Той го запозна и с изпратените в Народното събрание експертни предложения за промени в НК в частта за престъпленията срещу личността.

В тази връзка двамата обсъдиха и възможността за съвместно организиране на Международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата, която да се проведе в България.
В рамките на работното посещение в Будапеца главният прокурор Иван Гешев ще проведе и среща с унгарския си колега Петeр Полт.
Източник: prb.bg

1 Comment
  1. Raymondinvon says

    накрутка подписчиков вк – накрутка ютуб, раскрутка телеграм канала, накрутить like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 96 − = 88