Мрежа

Главният прокурор Иван Гешев: Достигната е червената линия!

0 429

Той бе категоричен, че прокурорите, следователите и съдебните прокурори може да вървят бавно, но никога не вървят назад

„Достигната е червената линия. А тя е застрашено върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред 700 прокурори и следователи в резиденция „Бояна”.  

 

„Наричат ни мафия, защото по уведомление на Прокуратурата са замразени над 3 млрд. лв. и то без последните медийно известни случаи от началото на годината. Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелиха милиони с цената и здравето на всички останали българи, защото арестувахме наркопласьори, които тровеха децата ни и закрилящи ги служители от най-високите нива на правоохранителната система”, отчете Гешев.

 

„Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами и намалихме кражбите и грабежите с над 20%, за първите 5 месеца от началото на годината, защото направихме така, че хората да живеят без страх, че ще бъдат откраднати спестяванията им или ще бъдат убити или изнасилени в къщите си”.

 

„Защото за пръв път след демократичните промени от 1989 г. повдигнахме обвинение на действащ министър и зам.-министър от действащо правителство и на още куп дребни виновници от различни нива на държавната йерархия, защото в Съда бяха внесени дела срещу лица, които се укриват и мислят, че законът за тях не важи, а се отнася само за социално слабите, които те наричат простолюдие. Това е причината да сме лоши за лошите. Това означава, че сме добри за българските граждани и общество – за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото важно”, подчерта Гешев.

 

„Искам да благодаря на всички, които успяха да дойдат, както и на тези, които в момента са на работните си места, защото Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Колегите ми са отдали целия си живот за работа като прокурори и следователи на тази трудна професия. Те са отдали живота си в служба на българските граждани в борбата с престъпността, плащайки цената за това. Цената са атаки от всякакъв характер и обиди – цена, която плащат и нашите семейства. Ще ви кажа защо ние сме мафия. Мафията сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи”, каза Гешев.

 

 „Това означава, че си вършим добре работата и уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички и да не се прилага за хора с пари, възможности и влияние. „Нормални“ при всичко това са политическите атаки и опитите да бъде унищожена Българската прокуратура, макар и под прикритието за борба за демокрация. Пътят към Ада винаги е постлан с добри намерения. Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия – застрашено е върховенството на правото, неделима част от което е независимостта на Българската прокуратура като част от Съдебната власт”, посочи главният прокурор.

„Тук сме и за да кажем, че ние прокурорите, следователите и съдебните прокурори може да вървим бавно, но никога не вървим назад. За мен е чест да съм част от вас и да съм ваш главен прокурор и главен прокурор на Република България”, допълни Гешев.

Независимостта е нашата защита от политически натиск, посочи преди това говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

„Нашият глас трябва да бъде чут. Трябва да бъде казано ясно – българската прокуратура е и следва да остане независима, за да може да изпълнява своите задължения. Това заяви Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

„Никога не съм очаквал, че ще ми се наложи да говоря по въпроса за независимостта на българската прокуратура и следствие. Прокурор съм от 23 години и половина. Време, в което непрекъснато бяхме реформирани. Бяхме реформирани от СДС, бяхме реформирани от НДСВ, от БСП, от ДПС, от ГЕРБ, от „Реформаторки блок”. Бяхме реформирани от множество НПО-та, които получиха финансиране вероятно колкото да бъдат построени няколко съдебни палати, като тази на бул. „Витоша”. Бяха изготвени множество документи, пътни карти, стратегии, които не знам къде стоят, може би в чекмеджетата на някои бюрократи. В резултат на това нашата Конституция беше променена няколкократно в главата за съдебната власт”, каза Дамянов пред магистратите. Той припомни, че само за последните малко над 10 години Законът за съдебната власт е променян близо 50 пъти.

 

Според него българските прокурори и следователи винаги са приемали промените, но без да излагат своето становище. „Това е нашата грешка”, отбеляза Дамянов.

„Напоследък се чуват гласове за лустрация, за реподбор, каквото и да значи това. Това е тази червена линия, която ние не можем да допуснем да бъде прекрачена”, смята Дамянов, призовавайки политиците да провеждат каквито и да било реформи едва след „разумен и аргументиран дебат”, за да се стигне до „май-доброто възможно решение”.

Източник: https:www.vesti.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 43 = 47