Мрежа

Даниел Панов: Не се фиксирам в цифрите, радвам се, че хората оцениха усилията и успехите

0 429

Ще има промени в организацията на работа в общината

Предстоят ни важни дискусии за транспортната схема, казва кметът на Велико Търново

– Г-н Панов, какъв е вашият анализ на изборните резултати в община Велико Търново. Очаквахте ли толкова категорична победа – 60,5%?

– Нито за миг не съм се съмнявал в мъдростта на великотърновци. В тази кампания ме

впечатли

умението на

хората да

различават

фалша от

искрената

добронамереност,

амбицията да покажеш, че можеш още много да направиш за този великолепен град и общината от самоцелната битка за властта. Дълбоко признателен съм за подкрепата, която получихме аз и моите колеги от листата на ГЕРБ и СДС.

Да ви призная, не съм бил фиксиран върху цифровото изражение на резултата. За мен по-важно беше мнението на жителите на общината – дали одобряват посоката на развитие, дали оценяват усилията и успехите. И получихме категоричен отговор. Смятам темата за това дали Велико Търново е Велико за приключена.

– Кой ви поздрави първи?

– Съпругата ми Даниела и синовете ми.

– Какво ви казаха търновци в тази кампания и ще промените ли нещо в начина на работа за следващите 4 г.?

– Аз неслучайно често казвах, че имам много ясни и конкретни планове. Тяхното изпълнение започва веднага след встъпването ми в длъжност. Много неща в организацията на работа в общината ще бъдат променени. При това не само в администрацията, но и във взаимоотношенията на общината с всички, които участват в процеса на изпълнение на общинските функции. Аз винаги съм бил много толерантен, но

ще бъда още

по-безкомпро-

мисен, когато

хората, с които

работя, не

отговарят на

очакванията ми

и когато резултатите от тяхната работа не покриват критериите на гражданите.

– Как ще работите с общинския съвет?

– Надявам се, както и досега – конструктивно. Все още не е съвсем ясна конфигурацията на бъдещия великотърновски общински съвет, макар че превесът на съветници от ГЕРБ-СДС е несъмнен. Надявам се повече общински съветници да осъзнаят отговорността на избора на гражданите. Надявам се опитите сесиите на местния парламент да бъдат използвани за изграждане на личен имидж да бъдат сведени до минимум.

Не съм максималист, защото в съвета влизат хора с оформени характери и възгледи, но се надявам, че ще демонстрират добро възпитание и повече задълбоченост в своята работа. Може би сесиите няма да са толкова атрактивни за журналистите, но се надявам да бъдат по-полезни за общината.

В кампанията

се наслушах на

какви ли не

екзотични

концепции за

привличане на

гражданите

в съвети, комитети и пр. Ще си позволя да припомня на техните автори, че конституцията на страната е определила представителната демокрация като форма на управление. Именно общинските съветници са представителите на гражданството в решаването на всеки важен проблем.

Затова се надявам както хората от общината да бъдат в по-тесен контакт с избраните от тях общински съветници, така и самите колеги да осмислят своето пребиваване в местния парламент не като възможност за лична изява, а като отговорност за интересите на хората, които са ги избрали.

– А какво научихте за себе си в тази битка?

– Че безпогрешно различавам кои противници заслужават да приемеш хвърлената ръкавица и кои не. Опитвах се да не забравя какво е казал Салман Рушди: “Падайки до нивото на противника, губиш преимуществото на висотата”.

– Какво ви огорчи най-много в предизборната кампания?

– Обидите, които някои мои претенденти си позволиха да сипят по великотърновци и по нашия град. Готов съм да приема обвиненията по мой адрес достойно, когато е необходимо – да се защитя, но не и да се отбранявам. Но никога не бих допуснал да се уронва престижът на Велико Търново и да се гази достойнството на хората. Няма да го допусна и в бъдеще.

– Какви са първите три неща, които ще направите, щом се върнете в кметския кабинет?

– Ще си поръчам кафе, ще си проверя пощата и ще поговоря с колегите. Ще се опитам по-дълго да запазя усещането, че гледам, анализирам и оценявам работата на общината отвън.

– Какво от проектите за града ще започне да се реализира още след полагането на клетва?

– Работата на екипа, който прави анализа и подготвя транспортния мастерплан на града, вече е доста напреднала. Предстоят ни важни дискусии за транспортната схема и за цялостната организация на движението. Огромната ми амбиция е свързана с

изграждането на

новия градски

център

Там предстои да започнем строителството на експозиционния център и успоредно с това да структурираме звеното, което ще управлява инвестиционните дейности на територията на бившето военно училище. Поел съм и няколко ангажимента по време на кампанията, които ще изпълня не с предизборна цел, защото съм убеден, че хората имат нужда от тях. Не ме чака нищо по-различно от досега – работа, работа, работа.

– Вие сте и председател на Сдружението на общините, ако погледнем в национален мащаб, как изглежда местната власт след тези избори?

– Предстои втори тур на изборите в няколко от големите градове. Тези избори ще определят параметрите на политическите измерения на местната власт. И смятам, че с края на местните избори политическият плам ще угасне. В НСОРБ общините се делят на големи, средни и малки поради спецификата и мащаба на проблемите им. В работата на сдружението политическият компонент не играе роля и това е едно от най-важните преимущества на организацията на общините у нас.

Ще продължа да правя всичко необходимо, както и досега, в качеството си на председател на УС на НСОРБ да продължим да поддържаме ползотворен диалог с държавните институции.

Първата ни

задача

е да проведем

среща с

министъра на

финансите

за обсъждане на основните параметри на бюджет 2020. В него вече сме договорили значителен ръст на държавните субсидии за общините с близо 450 млн. лева, което е с 20% повече от предходната година. Убеден съм, че с моите колеги – кметовете, както ветераните, така и новоизбраните, ще продължим да търсим преди всичко допирните точки по различни проблеми и да намираме по-преки пътища за партньорство с държавните институции, с колегите от други страни. В това е смисълът на НСОРБ – най-голямата и най-авторитетна обществена организация у нас.

CV

С 60,55% от гласовете на великотърновци Даниел Панов от ГЕРБ спечели от раз местния вот и влиза в трети кметски мандат.

Завършва Националния военен университет “Васил Левски”, специалност Машинен инженер. Доктор по защита от бедствия и катастрофи. Магистър по публична администрация от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

До 2002 г. прави военна кариера. 9 г. е начело на туризма като управител на общинското дружество “Царевград Търнов”. От 2011 г. е кмет на Велико Търново. През февруари 2016 г. бе избран за председател на УС на НСОРБ.

Женен, с двама сина.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 38 + = 41