Мрежа

Бум на жалби за дефекти на електроуреди

0 322

Хладилникът и пералнята ще трябва да работят поне 10 години. Брюксел задължи производителите да правят електроуредите по-качествени и да осигуряват резервни части. Новите правила се въвеждат след многобройни жалби от потребители, разгневени от това, че уредите им се развалят веднага, след като изтече гаранционният срок. Това принуждава хората да купуват нови през 2-3 години, предава Нова тв.

Проучване показва, че между 2004 и 2012 г. делът на големите домакински уреди, които са се развалили в рамките на пет години, се е увеличил от 3,5% на 8,3%. Затова производителите ще се задължават уредите да работят поне 10 години след пускането им в употреба. Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.

Половината от жалбите до контролните органи през последната година са свързани именно с отказано право на рекламация. В някои от случаите дори за търговците е по-евтино да предложат нов уред вместо ремонт, особено при по-евтината техника.

За да се удължи животът на уредите, Брюксел ще задължи производителите да осигуряват части поне за 10 години след пускането им в употреба. От бранша на сервизните техници се опасяват, че промените ще доведат и до бум на пишман майстори. Освен това вероятно ще трябва да плащат по-скъпи части, което ще оскъпи ремонтите, но засега ще задържат цената им за тяхна сметка.

Техниците се съмняват и в екоефекта, който се очаква да имат новите правила. В момента законът задължава производителите да дават минимум 2 години гаранция за всеки електроуред на пазара, но в някои от случаите търговците сами удължават този срок. В рамките на двете години законът ни дава право на рекламация и на безплатен ремонт. Ако след три ремонта дефектът не е отстранен, потребителите имат право да получат парите си обратно или да заменят повредената техника с чисто нова.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 38 − = 37