• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Бойко Борисов: НСО представи некоректна информация за катастрофата


Премиерът настоя да се уточни на коя институция е автомобилът, предизвикал инцидента  

Премиерът Бойко Борисов заяви, че НСО са представили некоректна информация за катастрофата.

 

На извънреден брифинг по-рано днес, директорът на болница „Св. Анна“ – Славчо Близнаков разкри, че две деца – момче и момиче по на 14 години, са в тежко състояние.

 

От изявлението му обаче така и не стана ясно дали и двете деца са пострадали в една катастрофа. Припомняме, че снощи бе съобщено за момче и негов връстник, блъснати от автомобил на НСО. Едното момче опитало да издърпа другото от пътя и затова пострадало.

 

Д-р Близнаков уточни за БНР, че в болницата е настанено и 14-годишно момиче. То обаче е пострадало при друга катастрофа.

 „14-годишното момиче е с мозъчна контузия, в стабилно състояние, без опасност за живота. 14-годишното момче е в по-тежко състояние. 19.55 часа е станала катастрофата, 20.10 часа е постъпило в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“. 20.20 момчето е хоспитализирано“, каза д-р Близнаков. Малко преди 20 ч. снощи кола на НСО блъсна момчето на бул. "Драган Цанков". Втората катастрофа, при която е пострадало момичето, е станала малко преди това близо до зала Арена Армеец.

 

„Момчето е с черепно-мозъчна травма, мозъчен отток, мозъчна контузия, което също е средна черепно-мозъчна травма, в съзнание, контактно, адекватно, на самостоятелно дишане. По-тежка е лицево-челюстна травма с избити зъби и счупен нос, подлежи на оперативна интервенция. Има счупена предмишница, която също ще бъде оперирана. Освен това детето има гръдна и коремна травма, които за момента са за наблюдение“, посочи още изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Анна“.

 

По думите му този тип травми могат да доведат до усложнение. „За момента детето е стабилизирано и подлежи на лечение. Гръдната и коремната травма могат да доведат до усложнения, които се надяваме да не настъпят“, обясни още той.

 

„Детето ще бъде консултирано от неврохирург, лицево-челюстен хирург, педиатър, коремен хирург. „Св. Анна“ е в контакт с „Пирогов“, които са лидер на детската травматология, при необходимост ще се консултираме с тях. Гръдната и коремната травма за момента не показват съществени увреждания, но биха могли да настъпят. Другото дете също е в реанимация. При децата нещата са по-особени и е необходимо много внимателно проследяване. И двете са в реанимация, защото става въпрос за мозъчна травма“, добави д-р Славчо Близнаков.

 

„Всеки от нас кара кола, знае, че може да се случи. Пази Боже да има такива инциденти, адски неприятно е, но трябва коректно да се каже колата на коя институция е, имало ли е или е нямало пътник в нея. Нещо повече, опитаха се през жълти сайтове да кажат, че гавазите на Борисов са предизвикали катастрофа. Упрекът ми е, че не навреме и некоректно информираха обществеността", коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

 

Според информация от НСО за Нова тв, служителят бил опитен и нямал никакви провинения досега. Той е младши сержант от службата, който е с 3-4 години стаж в системата.

 

По първоначална информация на източници на медията, колата на НСО се е движила с около 40 км в час, а детето е изскочило в последния момент и е пресичало неправилно. Според очевидци, първоначално се е чул само силен трясък. Те дори помислили, че става въпрос за удар между две коли. Тъй като е било тъмно и е валяло дъжд, на този етап никой не може да каже каква е причината за инцидента.

 

14-годишното момче, което беше пометено от автомобил на НСО на столичния бул. "Драган Цанков", е пресичало на червен светофар, съобщи репортер на Darik News от мястото на произшествието. Шофьорът на BMW 3, което се води на президентската администрация, се е движил със скорост около 40 км/ч. Той е бил сам и вече е прибирал колата към гаража. Има много свидетели на инцидента, които са разпитани.

 

Момчето е ученик от 119 СУ и е било със свой връстник, който се опитал да го издърпа от пътя на колата, но приятелят му е притичал пред гумите. Въпреки ниската скорост, водачът не е успял да предотврати произшествието, защото момчето е изскочило изненадващо, съобщава още репортерът.

 

Детето е закарано в болница "Света Анна".  Антон Луков, който е говорител на лечебното заведение, съобщи по-рано тази сутрин за БНТ,  че състоянието на момчето все още е тежко. Лекарите продължават да се борят за живота му - с опасност за живота е, в тежко, увредено състояние вследствие на катастрофата. Детето е с черепно-мозъчна лицева травма и счупена лява ръка. Освен това има гръдно-коремна травма с контузия на бял дроб.