Мрежа

Белият дом: САЩ няма да участва в турската операция в Сирия

0 215

Белият дом заяви, че американски военни няма да участват в турската операция в северна Сирия и няма да се намират близо до района, където се извършва тази операция, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира прессекретаря на Белия дом Стефани Гришам, че американски военни няма да подкрепят, нито да участват в операцията и повече няма да се намират в района, където тя се извършва, предаде БТА.

Изявлението на Белия дом, че Турция скоро ще нахлуе в северна Сирия, поражда несигурност за съдбата на кюрдските бойци, съюзени със САЩ в кампанията срещу групировката Ислямска държава, добавя АП.

Гришам каза, че след телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще носи отговорност за всички бойци на Ислямска държава, пленени в северна Сирия през последните две години и задържани от кюрдските сили, подкрепяни от САЩ.

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу Ислямска държава, но са смятани за терористи от турското правителство, отбелязва АП.

Според декларацията на Гришам, цитирана от ТАСС, европейските страни са отказали да приберат и да изправят пред съда своите граждани, присъединили се към Ислямска държава и заловени в района. Съединените щати нямат намерение да харчат за тях парите на своите данъкоплатци.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 7 + 3 =