Мрежа

68 възрастни и хора с увреждания ползват личен асистент и домашен помощник във Велико Търново

0 0

100 544 лева са осигурени за Община Велико Търново за предоставяне на услугите „Личен асистент” и „Домашен помощник”. С постановление на Министерски съвет финансирането със средства от държавния бюджет е удължено до 31 декември т. г., а месечната сума за тяхната реализация е 25 136 лева, съобщи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината.

Подписан е анекс към споразумение между Община Велико Търново и Агенцията за социално подпомагане. Така личен асистент ще имат 39 лица от целевата група, в това число 7 деца, а домашен помощник ще се предоставя на 29 нуждаещи се до края на 2019 г..

Потребители на услугите са лица с увреждания, в това число и деца с увреждания и техните семейства ( с изключение на децата с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увруждане), както и хора над 65 г., които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване или в риск за социална изолация.

39 човека са назначени за лични асистенти на 4 часа, а 14 са домашни помощници, които в рамките на 6 часа ще полагат грижи за двама или трима потребители.

150 души са включени в списъците на чакащите за услугите.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 9 + = 19