Всички
Новини

НАТО одобрява американска експанзия в Източна Европа

Февр. 10
08:54 2016
A+ A-
1298 прегледа

НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това се очаква да стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел, предаде БНР.

Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг – вероятно в Полша и Балтийските републики. Конкретно става дума за повече американски войски и техника, което идва след предложението на САЩ да увеличат 4 пъти бюджета си за отбрана в Европа.

"Фактът, че водим политически диалог с Русия, не означава, че се връщаме към обичайните отношения отпреди кризата. Русия показа, че е готова да използва военна сила, за да променя границите в Европа, както видяхме в Украйна и Грузия", обясни ситуацията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По думите му експанзията на изток няма да води до постоянни американски бази, а само до непрекъснати военни маневри и учения на ротационен принцип.

"Така ще се спази споразумението с Москва от 1997 година, което забранява мащабно присъствие на НАТО до руската граница. В рамките на втория ден от срещата тук американският секретар по отбраната Аштън Картър ще председателства заседание на междуправителствената коалиция срещу "Ислямска държава". От НАТО се очаква пряк ангажимент във военните действия срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак чрез предоставянето на разузнавателни самолети, потвърди Столтенберг.

Това ще подобри възможностите на коалицията да нанася точни въздушни удари, обясни още генералният секретар на НАТО.

Кораби срещу мигранти

Очаква се също военните министри на Турция и Германия да поискат кораби на НАТО в Средиземно море срещу трафика на мигранти към ЕС.

За първите шест седмици на новата година в Европа по море са пристигнали десет пъти повече мигранти и бежанци в сравнение със същия период на 2015-а. Нараснал е и броят на смъртните случаи.

Броят на новодошлите е достигнал 76 хиляди, а смъртните случаи – по средиземноморските маршрути – са 409.

Очаква се броят на идващите към Европа да не намалява, а следващия месец Гърция да приеме милионния си имигрант.Източник: http:www.trud.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*