Всички
Новини

ЕС е против споразумение, даващо на турците ключови свободи в Кипър

[Mar] 11
17:32 2017
A+ A-
144 прегледа

Кипърският президент Никос Анастасиадис съобщи днес, че страните членки на Европейския съюз са отхвърлили искане на Турция нейните граждани да получат свобода за преселване или прехвърляне на пари, услуги и стоки в Кипър след постигането на споразумение за повторно обединяване на разделения по етническа линия остров, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Анастасиадис каза, че според всички лидери от ЕС това ще бъде "лош прецедент" на нарушение на правилата на блока и даване на такива ключови свободи на граждани на трета страна.

"Този въпрос засяга целия Европейски съюз, не само Кипър", каза Анастасиадис.

Турция обяви през януари, че преговорите за обединение на Кипър трябва да включват и подобни условия. Кипърските гърци обаче се опасяват, че ако те бъдат изпълнени, това ще позволи на Турция да завладее икономически, демографски и по всякакъв друг начин малкия остров с 1,1 милиона население.

Турските искания допълнително усложниха и без това тежките преговори, които миналия месец бяха прекъснати заради недоволството на кипърските турци от закон, предвиждащ в кипърските гръцки училища да се отбелязва датата на референдум от 1950 г., на който гърците на острова гласуваха за обединяване с Гърция.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ и високопоставени турски представители заявиха, че кипърските гърци трябва да поправят тази "грешка", ако искат преговорите да продължат.

Анастасиадис каза, че законът не променя политиката за обединяване на Кипър като федерация. Той критикува Акънджъ, че използва този въпрос като претекст да прекрати продължилите 22 месеца преговори, защото турските искания за запазване на присъствието на турските военни в Кипър и след обединението на острова не бяха приети.

Анастасиадис свърза действията на Акънджъ и с усилията на турското правителство да привлече дясно ориентираните избиратели да гласуват на референдума на 16 април за разширяване на президентската власт в Турция.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис заяви, че лидерите от ЕС не очакват преговорите за обединение на Кипър да бъдат подновени преди този референдум.

Кипър е разделен от 1974 г., след като северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*