Всички
Новини

WWF лъснаха в още офшорки, Кавръкова се оправдава, че всичко е нагласено

[Apr] 12
12:52 2016
A+ A-
752 прегледа

Наскоро вестник "Труд" публикува свое разследване, от което става ясно, че световната екологична организация WWF със седалище в Швейцария има колонове в офшорни зони и дори не крие този факт. Ръководителят на родната WWF Веселина Кавръкова обаче се опита да окачестви тези разкрития като целенасочена и добре планирана акция срещу еколозите.


Това скалъпено оправдание се пропука още повече след новата доза разкрития, според които WWF има офшорен клон не само в Панама, а и в Сингапур, Хонконг, Филипините и ОАЕ. Последният привлича най-много интерес. Страните от Обединените арабски емирства движат икономиките си най-вече благодарение на петролните залежи и добива на нефт. В Персийския залив сериозни интереси имат най-вече петролните гиганти "Шел" и "Бритиш Петролеум". Те от своя стана са едни от най-сериозните спонсори на т.нар. Световен фонд за дивата природа. Клоновете в Сингапур и Хонконг пък са позиционирани точно в едни от най-големите финансови центрове в света.


По тази причина естествено излиза въпросът каква точно природа се опазва в тези свръхурбанизирани градове и не извършват ли всъщност тези офиси чисто финансова дейност и финансови операции?


Интересът към отговора на този въпрос е основателен, тъй като WWF не е някоя незначителна неправителствена организация, а глобална корпорация с приходи над 600 млн. евро годишно. Тя не се издържа от членски внос, а е милтунационална офшорна компания, чиято основна цел е не опазването на световната природа, а печеленето на проекти за милиони, често финансирани и от държавни бюджети. Също така WWF са специалисти в упражняването на лобизъм и влияние на национално и международно ниво.


У нас псевдо-еколозите също са пуснали пипалата си, с който привличат към себе си купища пари и спъват икономическото и туристическо развитие на страната. Представящите се за бедни родни еколози вече трудно биха могли да заблудят някого, защото сериозният и не особено прозрачен финансов гръб стана публично достояние.

Истината е, че това не са еколози, а корпоративни лобисти, прикриващи се зад псевдоекологични НПО-та. Тяхната специалност не е опазването на природата, а усвояването на стотици милиони от националните и европейските бюджети и препирането на репутации на международни корпорации като "ШЕл", "Монсанто", "Бритиш Петролеум" и др. Важно е да се отбележи и че екологичната мрежа НПО-та е съмнително и недопустимо приближена с финансовия и медиен кръг „Капитал“ като част от поредния нов политико-инженерингов проект.

Разкритията на в. „Труд“ за офшорния характер на WWF, включително на клона в България, би трябвало да заинтригуват българските компетентни власти, защото тази организация чрез съдебни дела и участието на нейни представители в структури на български министерства е блокирала десетки проекти и инвестиции на стойност стотици милиони евро.

Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*