Всички
Новини

Съдът определени тартора на Зелените, Тома Белев, за нелегитимен управител на Асоциацията на парковете

[Apr] 11
19:03 2016
A+ A-
789 прегледа

Тома Белев загуби поредно дело в съда и отново се доказа, че управлява нелегитимно Асоциацията на парковете в България.


Това става ясно от решение на Софийския градски съд, който определя за нелегитимно общото събрание на Асоциацията на парковете, проведено на 26.07.2014 г. От това следва, че всички нейни решения решения, в това число и изборът на представляващия асоциацията Тома Белев, официално са обявени за нелегитимни.


Това не е прецедент при Асоциация на парковете в България. Върховният административен съд вече на два пъти е обявявал Белев за нелегитимен представител на организацията по делата 16780/2013 и 11721/2014. Въпреки това Тома Белев все пак успява да бави реализацията на редица частни и държавни инвестиции. Това става възможно чрез над 150-те документа, които е входирал през агенцията във ВАС, и са обявени за невалидни. 

Превземането на Асоциацията на парковете в България започва още преди 13 г., съобщи "Труд". Тогава всички дирекции на природни паркове стават учредители, като Тома Белев е избран за председател на управителния съвет в качеството си на директор на парк „Витоша“. През 2011-2012 г. той се класира на последно място на конкурса за директор. Въпреки това той отказва да напусне ръководството на асоциацията.


Вместо това с помощта на приближени от Изпълнителната агенция по горите по време на правителството на Пламен Орешарски той успява да отстрани почти всички членуващи ръководители на природни и национални паркове и да ги замести с физически лица, предимно негови лични приятели и бивши служители.

Така вече 4 години Тома Белев се разпорежда еднолично с всички имоти, финанси и авторитет на Асоциацията на парковете в България, без да има необходимата легитимност, за да извършва тази дейност. Само един от проектите, в които асоциацията участва, е за над 8,5 милиона лева и в него официално са участвали журналисти на Би Ти Ви и вестник „Капитал“. Надали е случайно, че зелените НПО-та получават мощна медийна подкрепа именно от тези две медии.


Вестник „Труд“ се е заел да отправи въпроси до Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите, за да се разясни позицията на държавата относно нелегитимността на управляващите Асоциацията на парковете в България и факта, че почти всички природни паркове вече са напуснали организацията. Стои и въпросът каква е легитимността на Тома Белев в множеството държавни съвети и обсъждания, в които той е назначаван и канен в качеството си на нелегитимен представител на асоциацията.

Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*