Всички
Новини

ЕК обори позицията на Зелените - не подкрепя само тунела "Кресна"

[Apr] 22
12:38 2016
A+ A-
789 прегледа

Лъжа е, че Европейската комисия подкрепя единствено предложението на Зелените за дълъг тунел през Кресненското дефиле.

Според документ от юли месец миналата година, Европейската комисия е отворена да одобри съфинансиране на който и да е проект за лот 3.2 на АМ "Струма", стига той да покрива необходимите изисквания. Това становище опровергава мантрата, която Зелените не спират да повтарят и използват като спирачка за стартиране на строителството - че само техният проект е одобрен.

Основните условия, които са поставени, са въздействието на проекта върху околната среда да е приемливо и ползите от него да бъдат повече от разходите, които изисква. Доста е спорно до каква степен именно проектът на Зелените за дълъг 15.4 километра тунел на стойност 1.2 млрд. евро отговаря на изискванията.

Както "Труд" описа в своя поредица, защитавайки твърденията си с редица научни факти, експертизи и изследвания, тунелът "Кресна" носи редица рискове за околната среда, строителите и местното население. Сред тях са изпускане на смъртоносен газ, радиация, наводнения и активизиране на земетресения. Оценка за въздействието на околната среда за новия вариант ще се прави тепърва, но Зелените не спират да обясняват, че само този проект гарантира опазване на биоразнообразието в района.

Също така тунелът "Кресна" е необосновано скъп и изисква непосилна поддръжка. Цената му надвишава всички средства, които ще бъдат отпуснати по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от ЕС на страната ни до 2020 г. Тези факти са налице, а миналата година правителството ги взе предвид и одобри алтернативен проект с наземни пътища и няколко малки тунела. Според документа от ЕК, той също ще бъде одобрен, особено при представяне на факти, изтъкващи го като по-щадящ околната среда и по-рентабилен, какъвто е, пише trud.bg.

Официалната позиция на Брюксел относно казуса с тунела "Кресна" е изпратена на политически клуб "Екогласност" преди повече от половин година. Въпреки това незнайно как псевдоекологичната организация на Зелените "За да остане природа в България" все още държи на тезата си, че само тя е получила одобрение и поставя държавата в неизгодна ситуация.

Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*