Всички
Новини

5000 от Банско срещу Зелените! Търпението им се изчерпва, 8 години чакат втори лифт

[Apr] 09
17:21 2016
A+ A-
774 прегледа

От Национална гражданска коалиция „За да останат хора в България“ са изпратили подписка от името на над 5000 души до Председателя на Народното Събрание, Министър-председателя и председателите на парламентарните групи.


Инициатвата е организирана и подписите са събрани само за 3 дни от граждани на Банско, неправителствени организации и сдружения от Югозападна България и туристи. Всички подписали се подкрепят тезама, че е меко казано срамно вече осем години, шест правителства, двама президенти, три парламента да не могат да решат един толкова прост въпрос като изграждането на втори лифт в Банско.

"През това време, нашите конкуренти от Сърбия, Македония, Румъния, Косово, Чехия, да не говорим за алпийските страни, изградиха стотици нови съоръжения, лифтове и писти. Омръзна ни да доказваме очевидното, след 58 съдебни дела, заведени и загубени от зелени НПО-та, 11 прокурорски проверки, 14 проверки на Дирекция национален строителен контрол и заявеното на последната кръгла маса от трима министри, че в туристическа и ски зона Банско няма изградени незаконни съоръжения", посочват от организацията и допълват, че настояват Министър-председателят, Председателят на Народното Събрание и парламентарно-представените политически сили най-накрая да придобият малко смелост и да решат проблема с лифта, който спира развитието и модернизацията на туристическия и ски център Банско.


Банскалии нямат никакво намерение да приключват действията си със събиране на 5000-те подписа. Инициативата ще продължи и след края на зимния сезон, за да се докаже за пореден път, че не само жителите на Банско, но и гостите и туристите през цялата година са обединени в това си искане, пише ПИК.


Публикуваме целия текст, зад който застават гражданите на Банско и всички, които искат бъдеще за ски туризма у нас:


Национална коалиция „За да останат хора в България“

До:

Председателя на Народното Събрание на Република България, г-жа Цецка Цачева

Министър-председателят на Република България, г-н Бойко Борисов

Председателя на парламентарна група ГЕРБ, г-н Цветан Цветанов

Председателя на парламентарна група БСП Лява България, г-н Михаил Миков

Председателя на парламентарна група Движение за Права и Свободи, г-н Четин Казак

Председателя на парламентарна група Реформаторски Блок, г-н Найден Зеленогорски

Председателя на парламентарна група Патриотичен Фронт, г-н Валери Симеонов

Председателя на парламентарна група Български Демократичен Център, г-жа Красимира Ковачка

Председателя на парламентарна група АБВ, г-н Борислав Борисов

Председателя на парламентарна група АТАКА, г-н Волен Сидеров

Уважаема, г-жо Цачева, г-н Борисов, г-н Цветанов, г-н Миков, г-н Казак, г-н Зеленогорски, г-н Симеонов, г-жо Ковачка, г-н Сидеров, г-н Борисов:

Граждани на Банско, туристи и новата гражданска коалиция „За да останат хора в България“ сами организирахме и в рамките на три дни събрахме няколко хиляди подписа, които представяме на Вашето внимание. Те доказват категоричната подкрепа на обществеността в региона да се продължи развитието на туристическа и ски зона Банско и да се препотвърди договора за концесия със съществуващия инвеститор, в който директен акционер сме и всички граждани на община Банско. Подкрепяме настоящия инвеститор, защото благодарение на него в района за последните 10 години има над три милиарда лева инвестиции. За разлика от други части на страната, в нашия регион безработицата е относително ниска, демографската криза е овладяна, нивото на доходите е над средното за страната и всичко това е благодарение на факта, че операторът на ски зоната Юлен АД преизпълни тройно изискванията за инвестиции, заложени в концесионния договор.

Докато ние банскалии, подкрепени от хората от Разлог, Якоруда, Белица, Гоце Делчев, развивахме ски зоната, зелените неправителствени организации правиха всичко възможно да саботират, да блокират и да разрушат това, което ние създаваме. Още през 2002-2003 година срещу проекта за туристическа и ски зона бяха заведени 58 (петдесет и осем) дела. Всичките до едно бяха отхвърлени от Върховния административен съд. Но с това, кампанията не спря – по сигнали на зелените се извършиха 11 проверки на прокуратурата и 14 проверки на ДНСК. Нито една не установи нарушения, свързани с изграждането на съоръжения, лифтове и писти в туристическа и ски зона Банско. Това бе потвърдено и на кръглата маса, организирана от Министъра на околната среда и водите, Ивелина Василева с участието на министрите Красен Кралев, Николина Ангелкова, заместник-министъра на регионалното развитие Николай Ненков, директорът на ДНСК Милка Гечева, председателя на комисията за регионално развитие Найден Зеленогорски, председателя на комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, и народни представители. Всички те публично, пред медиите и камерите на телевизиите, заявиха, че няма нарушения в туристическа и ски зона Банско. Цялата инфраструктура, лифтове, писти и заведения, са изградени съгласно изискванията на българското законодателство. Всички съоръжения са с актове за ползване, издадени по надлежен път от съответните институции. Допълнително, Съветът за развитие прие с единодушие доклада на Междуведомствената работна група, създадена със заповед на Премиера Бойко Борисов, и препоръча на Министерски Съвет да подпише анекс към концесионния договор.

Това са неоспоримите факти. Недоумяваме защо вече осем години, шест правителства, двама президенти, три парламента нямат необходимата решителност, за да застанат на страната на закона и правото и да отхвърлят зеления рекет, налаган на нашата община. Доказахме, че е възможно един малък български град да се превърне в една от най-предпочитаните европейски и световни дестинации за зимен туризъм и спорт.

С настоящата петиция, най-категорично настояваме в най-кратки срокове да се възложи на Министъра на околната среда и водите да анексира концесионния договор, за да се даде възможност да продължим възходящото развитие на региона и да се противопоставим на растящата конкуренция в международен план.

За Национална коалиция „За да останат хора в България“

Сподели
За автора

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*