Всички
Новини

Хората с лоша памет са по-умни от останалите

Юни 29
13:34 2017
A+ A-
1243 прегледа

Канадски учени установиха, че колкото паметта на човека е по-слаба, толкова по-висок е неговият коефициент на интелигентност, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА.

Екип от университета в Торонто установил, че когато помним и най-дребните детайли, можем да станем добри отборни играчи или да участваме във викторини. Но ако нашият мозък не губи сили за запаметяването на дребните нюанси, това значи, че той се готви за нещо много по-сериозно.

Специалистите установили, че при увеличаването на количеството на невроните в хипоталамуса, делът на мозъка, отговарящ за паметта, той поощрява забравянето и освобождава паметта за по-важните детайли. Изследователите изтъкват, че не бива да се възхищаваме на умствените способности на човек, който помни всички носители на купата "Стенли" от 1982 година насам.

Ценната способност на мозъка е да взема решения въз основа на получения опит, а не въз основа на запомнянето на безполезни факти.

В подкрепа на тази теза идва известният експеримент с мишки, който показа, че гризачитe , на които било дадено лекарство за очистване на паметта, повторно намерили изхода от лабиринт по-бързо от побратимите си, които просто запомнили маршрута.

Когато мозъкът ни е затормозен с излишни факти, той трудно запомня новата и необходима информация.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*