Всички
Новини

Европейската космическа агенция одобри мисия за гравитационни вълни

Юни 21
11:11 2017
A+ A-
257 прегледа

Европейската космическа агенция (ЕКА) одобри мисията за регистриране на гравитационни вълни LISA, която ще е един от най-големите научни проекти през 30-те години на века, предаде БТА.

За да бъдат регистрирани гравитационни вълни, в рамките на мисията лазерни лъчи ще отскачат между три идентични спътника на разстояние 2,5 милиона километра. Като следят за малки нарушения в лазерните лъчи, спътниците могат да уловят изкривяване на пространство-времето, генерирано от катаклизми като сливане на гигантски черни дупки.

Концепцията беше одобрена на заседания на комитета за научни програми на ЕКА в Мадрид.

Гравитационни вълни от сблъскващи се обекти с маса 20-30 пъти колкото Слънцето бяха регистрирани от наземни лаборатории в САЩ. С обсерватория в космоса, специалистите се надяват да открият източници, които са много по-големи, и да усетят действието им до края на наблюдаемата вселена. Това би подобрило познанията ни за гравитацията и нейното действие.

Гравитационните вълни са прогнозирани от Алберт Айнщайн в Общата теория на относителността. Те са периодично смущение в пространство-времето, разпространяващо се като вълна, пораждано от силите на привличане между гравитационни тела. За разработване на технология за тяхното засичане обаче бяха необходими десетилетия.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*