Всички
Новини

Реставрират лъва на Шипка, пускат безплатно в Паметника на свободата на 3 март

[Mar] 02
11:19 2016
A+ A-
1374 прегледа

Специалисти оценяват състоянието на скулптурата на бронзовия лъв на Паметника на свободата на връх Шипка и в следващите няколко седмици ще дадат експертното си заключение за етапите на реставрация и консервация, информираха от ръководството на национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

От там са категорични, че паметникът не е в тежко и окаяно състояние, каквито твърдения бяха тиражирани в медиите, но се нуждае от ремонт. "Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата нито се е напукала, нито се разпада", категорични са специалистите. За по-добра оценка на състоянието на фигурата ще бъде използвано и заснемане с дрон от въздуха.

8-метровият лъв за последно е ремонтиран през 80-те години на миналия век. Той е изграден от 28 части и тежи близо 28 тона. Паметникът има проблеми с влагата и дъждовните води, но те датират още от неговото изграждане. През годините периодично са предприемани действия за разрешаването на проблема.

Служителите в парка-музей са категорични, че както всяка година най-българският паметник на 3 март ще посрещне хиляди родни патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България. По традиция посещенията ще бъдат безплатни за всички.

На националния празник в монумента ще бъде открита изложбата "Войната през погледа на военните кореспонденти" с експонати от фондовете на исторически музей "Искра" в Казанлък. На официалните чествания в подножието на паметния връх се очакват да присъстват вицепрезидентът Маргарита Попова и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Паметникът на свободата е построен с волните пожертвувания на целия народ, по проект на арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 г. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

На по повод тържествата на връх Шипка на 3 март между 8 и 14,30 часа ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход в двете посоки, информират от АПИ. Това няма да важи за организирания междуградски автобусен транспорт. Останалите шофьори ще бъдат пренасочвани към Прохода на републиката.Източник: http:www.trud.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Bertha
Преди 1 година
0
At last, somonee who comes to the heart of it all
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*