Всички
Новини

Провал за милиони | Изпечен игарч прецаква сделки и клиенти на пазара за недвижими имоти

[Dec] 29
11:43 2018
A+ A-
3323 прегледа
Изпечен играч проваля сделки за милиони на солидни играчи на инвестиционния пазар и могъщи корпорации с дългогодишен опит в големия бизнес. Името му е Маню Моравенов, познат още като доскорошен член на съвета на директорите на "Феърплей Пропъртис" – една от най-сериозните компании в сектора за недвижими имоти у нас.
Всичко започва през не толкова далечната 2005 г., когато Моравенов бива въведен в дебрите на големия бизнес като председател на борда и изпълнителен  на компанията. Преди това той гради професионалното си досие като председател на Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, както и председател на Българската национална комисия по корпоративно управление. 
Влиза с управлението на "Феърплей Пропъртис"на база дългогодишния си опит в областта на инвестициите и капиталовите пазари, включително със заемане на ръководни позиции в институциите на българския капиталов пазар - ДКЦК (настояща КФН) и Българската фондова борса - София АД.
Във "Феърплей Пропъртис" компания, имаща репутация на един от най-маститите инвеститори на пазара на недвижими имоти, Маню се ползва с пълно доверие от основателя Марио Захариев, който поверява всички големи клиенти и важни сделки в негови ръце. 
С течение на времето, вещият финансов спец осъзнава, че не е чак толкова трудно да 
прикрива факти от шефа си и започва да злоупотребява тотално с предоставената му власт, стигайки до там да завлича дружеството с космически парични суми на стойност милиони евро. 
Една от най-емблематичните издънки на Моравенов става факт покрай сделката със закупуването на сградата на бившето Чешко посолство в София. Апетитният имот се намира на пъпа на столицата, само на метри от паметника на Васил Левски и парка „Заимов“. Атрактивната локация е твърде голяма хапка за останалите акули на пазара, но за "Феърплей Пропъртис" е реално постижима цел. 
Амбицията на ръководството е на мястото на посолството да издигне луксозна десететажна офис сграда. Проектът печели търга за терена с предложена цена от 5.8 млн. евро. От там цялата сделка е поверена на „професионалните“ компетенции на Маню, който почти на финала проваля процедурата по узаконяване, включваща промяна на предназначението на терена и изваждане на всички необходими разрешителни за събаряне на сградата и започване на строеж. 
Рекапитулацията за компанията е десетки съдебни спорове за собственост, финансови загуби за над 4 милиона евро и огромен удар върху рейтинга й на инвестиционния пазар. 
Това обаче не е всичко. Междувременно, Моравенов успява да изплете дебела мрежа за парични 
трансфери, в която оплита десетки свои приближени приятели, колеги и дори представители на  масонската общност в България. Всички те са склонявани да станат участници в сделки, които завършват с тотален финансов крах. Единственият печеливш е Маню, който печели сигурни активи от „реализацията“ на псевдо сделките.
Потърпевш се оказва и самият Марио Захариев – основател на "Феърплей Пропъртис", дал начален старт в кариерата му. Без да осъзнава какво се случва в собствената му бизнес империя, години наред той изплаща възнаграждения на своя подчинен, в пълна заблуда за съмнителните финансови операции, които Маню реализира зад гърба му.
Действията на Моравенов лъсват едва през лятото, когато най-после е разконспириран от роднини на Захариев и бива позорно изхвърлен от борда на директорите в компанията. 
С днешна дата, Маню няма нищо общо с "Феърплей Пропъртис", което обаче не слага край на измамната му дейност. Парадирайки с богатото си професионално досие, намира невежи клиенти, които му поверяват финансовите си активи. 
Моравенов уверено гради имидж на специалист по фондови борси и необезпокояван от закона, продължава да трупа тлъсти пачки на наивници в банковата си сметка.
 
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*