Всички
Новини

Неконсумирани яйца от католическия Великден могат да достигнат до потребителите (Видео)

[Mar] 30
08:25 2016
A+ A-
878 прегледа

Възможно е неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители. Това заяви пред Нова тв Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Изказването му бе по повод сигнал в Агенцията по храните за проблем с вносните яйца. Опасенията на родните птицевъди е, че у нас, те се препакетират и срокът им на годност се подменя."Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председател на Съюза на птицевъдите.

Според регламентите на ЕС яйцата се транспортират в картонени кутии и върху нея има определен надпис за срока на годност и производителя.

"Когато обаче се внасят в палети, не може да се идентифицира кога е снесено. Това означава, че те са подготвени за преработка, а не за консумация. Опаковката има голямо значение. Там е срокът на годност, произвотител и преработвател. Добре е, когато те са една и съща фирма. Но хората не трябва да се страхуват от яйцата и трябва да ги консумират" коментира още Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

"Проверката показва, че нямаме констатирани несъответствия. Тоест яйцата, които са цитирани са с произход от друга държава-членка. Те имат необходимия код, който е на производителя и са придружени с необходимите търговски документи", коментира ден по-рано д-р Дора Петрова от отдел „Контрол на храните” към БАБХ.Как да проверим пресни ли са яйцата за Великден?Експертът от отдел „Контрол на храните“ към БАБХ Дора Петлова посъветва потребителите да проверяват яйцата дали са стари в чаша с вода. „В домашни условия проверката може да я направите като поставите яйцето в чаша с вода. Ако е прясно, ще потъне на дъното. Ако е старо, ще изплува на повърхността“, добавя Петлова.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Destrie
Преди 1 година
0
Куплю Volkswagen Polo седан (Tredline или Comfortline), либо очередь на данный авто в А‘Â°ÃÂ½ÃÂºÃ‘‚-ßеÃÂербурС³ÃÂµ и ЛО. звоните 8-981-894-06-20, 8-953-348-25-20
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*