Всички
Новини

Московски: Гръцките фермери не трябва да пренасят проблемите си на чужда територия

Февр. 06
10:27 2016
A+ A-
1122 прегледа

Гръцките фермери трябва да проявят мъдрост и разбиране и да не пренасят вътрешните си проблеми на чужда територия, защото да блокираш границата на друга държава не е решение. Това каза пред Нова телевизия министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По думите му, на лице е извънредно положение и щетите със сигурност са сериозни. „Аз много ясно обясних вчера на протестиращите в Гърция, че стачката, и то с гарантиран времеви график, може да функционира до дни, не повече. Оттам нататък им казах, че трябва да проявят мъдрост и разбиране и да не пренасят вътрешните си проблеми на чужда територия, защото в крайна сметка към днешна дата българските пенсионери не живеят по-добре от гръцките. Категорично ще се противопоставяме на това, но ако границата на търпение на нашите превозвачи мине и излезе въпросът и от нашия контрол, имайте предвид, че там напрежението е изключително голямо. Благодарение на добрата воля на премиера и на мен като министър при разговорите с тях, превозвачите търпят, иначе ще минат с камионите през бариери и няма кой да ги спре”, каза още министър Московски. Според него Брюксел има повече инструментариум да въздейства на ситуацията, защото има доста мерки, които касаят рестрикции спрямо Гърция, тъй като се нарушава регламент.

„Сезирали сме с официално писмо от Външно министерство към Главна дирекция „Транспорт”, от нашето министерство също има официални документи за информиране на Комисията и комисаря по транспорт към ЕК Виолета Булц за ситуацията на границата. Разговарях вчера два пъти по телефона с началника на нейния кабинет. При положение, че стачката е незаконна няма към кого да предявим претенции за компенсации за нашите превозвачи. Превозвачите съобщиха, че преките загуби за тежкотоварен автомобил на ден са около 150 евро без да се включват неустойки по забавяне на договори и допълнителни разходи, да не говорим, че има хладилни камиони, които трябва да спазват определен график на движение”, уточни министърът на транспорта. По думите му, е имало смисъл да се отиде на границата, защото така ще може да се решат належащи проблеми за колоната от гръцка страна, а един от резултатите от посещението е договореният вчера прозорец, който се е отворил тази нощ за пропускане на тежкотоварните автомобили. „Ако е необходимо ще ходим отново там”, категорично заяви министър Московски.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаментиИзточник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*