Всички
Новини

Гвардейската униформа е красива, но ще се изненадате колко неща не знаете за нея

Май 06
12:26 2017
A+ A-
2887 прегледа

Тя е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. Гвардейската униформа е своеобразна емблема на нашата държавност, защото съчетава националните ни традиции и традициите от българската военна история. Гвардейците са пред президентството и приковават погледа на софиянци и гостите на столицата. Те са на представителни и официални церемонии, на протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение. Те са част от утвърждаването на българската национална идентичност и държавност.

Гвардейците са сред първите, които виждат официалните гости, които идват на визити у нас. Националната гвардейска част се утвърждава като един от символите на българската държавност, а униформата вплита в себе си националната символика и е и доказателство за приемственост между поколенията.

От 1883 г. до днес, гвардейската униформа с малки изключения е запазена в първоначалния си вид. Първото гвардейско формирование в България се създава 1879 г. – личната гвардия на княз Александър І Батенберг. „Службата в него се счита за служба, която изисква висока духовна нагласа, висока мотивация и не само това, изисква и носенето на специална униформа, която да бъде символ не само на самата армия, но да бъде и своеобразен елемент на държавността”, разказва пред "Дарик" Димитър Арнаудов от Щаба на Националната гвардейска част (НГЧ). 

Заслуга за създаването на гвардейската униформа има първият български княз Александър І Батенберг /1879-1886/ и първият командир на гвардейското формирование поручик Александър Мосолов. Те правят първите рисунки на униформата – как ще изглежда тя, както за основа вземат униформата на най-авторитетния род войска по това време – конницата. На основата на хусарската униформа, те я обогатяват с националните елементи и с историческите традиции. Така се получава много красива, пищна униформа, която е одобрена от всички.

Гвардейската униформа е зимна и лятна и се състои от калпак, мундир, тъмносин брич със сребърни кантове и черни ботуши с шпори. Зимната е с мундир от малиновочервено сукно с орнаменти върху него и сив гвардейски калпак, а лятната е бяла с червени орнаменти и бял калпак. Калпакът всъщност е най-внушителната част от униформата. Той е с орлово перо, което символизира гордия и непобедим български дух. Върху него грее “Александровската” звезда.

През 1881 г. княз Александър І Батенберг учредява орден „Св. Александър”, а през 1883 г. вече звездата на този орден се поставя върху гвардейския калпак. След възстановяването на Националната гвардейска част през 2001 г., още на следващата година, отново „Александровска” звезда се поставя върху гвардейските калпаци, само че с леки изменения.

Дори копчетата в униформата носят история. Те са овални, наподобяват хляб, което подчертава връзката на гвардейците със земята хранилница. „Богато са украсени мундирите с орнаменти – тук се подчертава и връзката с униформата на четниците от различните въстания, на участниците в Априлското въстание”, разказва експертът.

По униформата могат да се различат офицерите от редниците в Гвардията. Тази на офицерите е по-богата. Тя има акселбант, а неизменна част към нея е гвардейската сабя и лядунка – парадна офицерска паласка за барут. Димитър Арнаудов не може да даде оценка дали униформата на нашите гвардейци е най-красивата, но посочва, че нейната красота впечатлява българи и чужденци, а майсторството вложено при изработката на отделните детайли е оценено по достойнство на Лондонското изложение през 1907 година.

Полковник Васил Тенчев, който е зам.-командир по Логистичното осигуряване на Национална гвардейска част, отбелязва, че за участията си гвардейците се обличат с четири вида униформени облекла. Единият вид е именно гвардейското униформено облекло, което е зимно и лятно. Следващите са представителните на видовете въоръжени сили – Сухопътни войски, ВМС и ВВС. А девизът на Националната гвардейска част е: “За честта и славата на Родината”.Източник: http:pik.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*