Всички
Новини

Бизнесът до Кунева: Няма работници, по-бързо с дуалното обучение

Февр. 17
08:30 2016
A+ A-
776 прегледа

Да се ускорят работата и внасянето в парламента на промените в Закона за професионалното образование, за да бъде въведено т.нар. дуално обучение. Това поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева.

Все по-остро се усеща липсата на кадри в машиностроенето, електротехниката, транспорта и логистиката, здравеопазването, образованието и информационните технологии - както с висше, така и със средно професионално образование, посочват от бизнес организацията в писмото си до образователната министърка.

Спешно трябва да се повиши приемът на ученици в професионалните гимназии особено по професии, за които бизнесът изпитва глад, се казва още в обръщението на АИКБ. Според тях обучението по тези професии трябвало да бъде направено привлекателно за децата, като бъдат обявени за защитени и бъдат увеличени стипендиите за учениците в конкретните направления.

Министерството на образованието трябва незабавно да започне консултации с бизнеса по поставените въпроси и изразява своята готовност за активно сътрудничество за намиране на работещи решения, пише още в позицията на АИКБ.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаментиИзточник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Kalin
Преди 1 година
0
What a neat aretlci. I had no inkling.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*